martes, 26 de noviembre de 2013

Anàlisi d'una bona pràctica

Se'ns va donar la opció de cercar bones pràctiques per analitzar. El tema que jo vaig elegir sobre el tipus de pràctica, van ser les activitats d'exercitació, és a dir, activitats interactives amb materials (associació, discriminació, identificació, seqüenciació, tests, etc.). Per això em vaig posar a cercar activitats que tractessin aquest tipus de tema. En vaig trobar moltes, ja que jocs d'associar, per exemple, un dibuix amb la seva corresponent paraula n'hi ha moltes, encara que cap em cridava l'atenció. Però cercant, vaig trobar una pràctica que em va agradar molt, ja que venia contextualitzada i a més servia per tractar dues assignatures de l'educació Primària. Aquest recurs que vaig trobar es diu Proyecto Primartis. És un joc que es va crear a l'any 2009, dut a terme pel Ministeri d'Educació en conjunt amb els governs de les diferents comunitats autònomes. A més, es va crear quan les noves tecnologies no eren un recurs usual dins les aules, i es va fer dins un conveni per integrar l'Internet dins les aules. Aquest conveni es diu Convenios de Internet en la Escuela e Internet en el Aula.
Es tracta d'un projecte que serveix per tractar la música i la plàstica de manera més lúdica i més tecnològica, a més de que els jocs són d'exercitació. A continuació, us posaré un Power Point on podreu veure algunes captures de pantalles on es veu part del projecte, i més a baix, explicaré un poc com va.



Podem veure com el mag acompanya sempre, durant tot el joc, és un guia que ens explica el funcionament d'aquest projecte i el que has de fer en tot moment, a més de proporcionar suport a l'alumne. Quan entres, veus al mag amb  tres taules amb un capell a una, unes bolles a una altre i un cofre a la darrera. Aquests objectes volen dir el cicle de l'educació Primària al qual vols accedir per fer-hi feina. Es tracta del primer cicle, el capell; el segon cicle, les bolles; i el tercer cicle, el cofre. Una vegada som dedins del primer cicle (com surt a la segona diapositiva de Slideshare), veiem com hi ha diferents objectes. Cada un d'aquests ens condueixen a jocs que tracten diferents temes relacionats amb la música o la plàstica, com pot ser, els materials instrumentals o la veu. Un pic clíques, per exemple al conill, et condueix a un bosc on hi ha més objectes, a partir d'aquí cada objecte explica un concepte del currículum d'educació Primària i dos o tres jocs per a que s'hi pugui jugar. A la quarta i quinta diapositiva ho veiem reflectit.
A més com veiem el mag en tot moment ens dona feed-backs positius, per tant permet a l'alumne motivar-se i seguir jugant als diferents jocs, que en tot moment són jocs d'exercitació.
Per tant, crec que és un molt bon recurs per tractar dins l'aula, sobretot a l'assignatura de música i plàstica. Permet treballar a tots els cicles de Primària, per tant, cada any podem anar usant aquest projecte i veure amb que s'ha millorat i que podem aprendre de nou. Una avantatge és que no només fa jocs, sinó que abans ho complementa amb la pertinent explicació del concepte, ja que tots ells son conceptes que es tracten a classe, però moltes vegades als alumnes els costa entendre que és, per exemple, la intensitat del so. En canvi, utilitzant aquests jocs que ho tracten de forma visual i auditiva és molt més fàcil d'entendre. Crec que és molt bona idea que sempre hi hagi el mag que ens explica les coses i que faci de guia, ja que així els alumnes entenen el fil conductor i fa que el joc els sigui més familiar, a més de motivador. Però també pels professors té avantatges, ja que compta amb una guia didàctica on explica els conceptes, objectius, continguts, etc., que tracta cada un dels jocs.
He estat cercant blogs de professors que expliquessin la seva experiència amb aquest projecte, i encara que no n'he trobat cap que ho detalli, si que hi ha molts professors que conten que han utilitzat aquest projecte com a recurs de suport per dur a terme a les seves aules. Totes les opinions que he vist són positives i sempre ens animen a usar-ho a classe.
Per tot el que he llegit de blogs de professors i la meva experiència experimentat amb aquest projecte, crec que és un recurs ideal per tractar les activitats d'exercitació, a més amb un fil conductor clar. Per això anim  a tots els que puguin que ho intentin incorporar a les seves aules.

Mar Bergas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario